Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Kaplan, kurban etlerinin kesimden hemen sonra tüketilmemesi gerektiğini belirterek, "Etteki sertliğin giderilmesi ve sindiriminin kolaylaşması açısından kurban etlerinin en az bir gece buzdolabında dinlendirilerek tüketilmesi gerekmektedir." dedi.
Etlerin pişirilme şekline de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kaplan, "Kurban etlerini kendi yağında, ilave yağ eklemeden pişirmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu noktada haşlama, ızgara veya fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir." diye konuştu.
Kaplan, özellikle diyabet, kalp-damar hastalığı ve yüksek kolesterol gibi rahatsızlıkları bulunan bireylerin, kırmızı eti ölçülü şekilde ve az yağlı tercih etmeleri gerektiğini belirterek, "Bu bireylerin ayrıca sakatat olarak bilinen ciğer, yürek, kelle-paça, işkembe gibi ürünlerden uzak durmaları önerilir.” ifadesini kullandı.
Etin posa ve lif yönünden fakir bir besin olduğunu hatırlatan Kaplan, dengeli bir beslenme için et yemeklerinin sebzelerle birlikte pişirilmesini, tüketilirken de yanında salata bulundurulmasını tavsiye etti.
Kaplan, bayram süresince tatlı tüketiminin de kontrol altında tutulması gerektiğine değinerek, "Şeker oranı yüksek şerbetli tatlılar yerine, sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesi kan şekeri dengesinin korunması açısından daha uygundur. Ayrıca günlük su tüketimine dikkat edilmeli ve her gün en az 30-45 dakika yürüyüş yapılması sağlıklı bir bayram geçirmenin anahtarıdır.” dedi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 kayserihaberci.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.